Mezi stálicemi sušeného ovoce jsou rozhodně rozinky, datle či sušené banány. Měli jste už ale někdy i sušené fíky? Tyto lahodné plody z Turecka lze někdy v obchodech koupit i čerstvé, ale nebude na škodu, když budete mít doma zásobu těch sušených, na kterých si můžete pochutnat, kdykoliv na vás přijde chuť.
Jak rostou fíky?
Asi nikoho nepřekvapí, že fíky rostou na fíkovníku zejména v tropech a subtropech napříč celým světem. Z jednoho stromu je možné za sezónu sklidit až 300 kg plodů. Jedná se o strom s jednoduchými listy a drobnými květy, z kterých se přes dužnaté květenství stanou slaďoučké fíky. Toto dužnaté květenství má svůj specifický název – sykonium. Jedná se o dužnatou baňku, která v sobě skrývá spoustu květů. Fíkovníků existuje několik druhů. Fíkovník smokvoň produkuje právě sladké ovoce, jiné druhy najdete zejména na oknech jako okrasné pokojové rostliny.
Proč jíst fíky?
- Působí proti zácpě
- Obsah aminokyselin, vitamínů a minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, hořčík)
- Vitamíny A, C a B1
- Rozpustná i nerozpustná vláknina pro podporu střevní peristaltiky
- Snížení cholesterolu díky přítomným rostlinným sterolům
- Všestranné využití v kuchyni
Čerstvé fíky se skládají z 80 % vody a obsahují 25 % cukru, kdežto sušené fíky obsahují pouhých 18 % vody. Kvůli zahuštění ale obsahují téměř 3x množství cukru. Tím pádem se jedná o ovoce vhodné zejména na horské túry pro doplnění energie. Přítomný přírodně obsazený cukr stimuluje mozkové funkce, paměť a soustředění.
Využití v kuchyni
Fíky jsou skvělými společníky do kuchyně díky jejich všestrannému využití, včetně použití v raw kuchyni. Mohou se jíst jak sušené tak i čerstvé a v obou variantách se mohou dále zpracovat. Z fíků se vyrábí kompoty, marmelády, chutney, omáčky k masům či víno. Můžete jimi doplnit vaši ranní kaši, přidat do domácích ovesných tyčinek, zpracovat do domácího ořechového müsli se sušenými fíky či si z nich uvařit rozvar na palačinky. Konzumace fíků je oblíbená zejména na Vánoce, kdy se konzumují zejména sušené fíky či jsou zakomponované v některém tradičním receptu na cukroví od našich babiček.