Čekankový sirup se v poslední době těší větší a větší popularitě. Díky čemu si to vysloužil? Má hned několik výhod oproti klasickému cukru. Má vysoký obsah zdraví prospěšné vlákniny, jeho glykemický index je nižší než 5 a obsahuje až o 95 % méně cukru a o 45 % méně kalorií v porovnání s klasickým cukrem.
Čekankový sirup
Čekankový sirup je vyroben z kořene čekanky unikátní patentovanou metodou. Díky nízkému glykemickému indexu nedochází po konzumaci k nárůstu hladiny glukózy v krvi a inzulinu ani u lidí s poruchami glykémie. Přispívá k dobré funkci imunitního systému díky pozitivnímu vlivu na střevní mikroflóru. Obsažená vláknina pomáhá zlepšit činnosti střev spolu s vyprazdňováním.
Nutriční informace
Získaný sirup z kořene čekanky obsahuje vysoké množství vlákniny, velmi nízké procento cukru a také skoro o polovinu méně kalorií oproti běžnému cukru. Tyto vlastnosti z něj dělají skvělého pomocníka do redukční diety. Používání čekankového sirupu jako sladidla, sníží energetickou hodnotu jídla a tím může snáze dojít k hmotnostnímu úbytku. Na našem eshopu ho koupíte za skvělou cenu 249 kč/ 700 g balení. Sirup je vhodný do většiny stravovacích diet – neobsahuje lepek ani laktózu.
Čekankový sirup v kuchyni
Na rozdíl od stévie, čekankový sirup neobsahuje žádný dodatečný ocas, má dobrou konzistenci a při pečení dokonce částečně nahrazuje tuk. Tím ho prakticky můžete přidat kamkoliv – polít si s ním ranní lívance, dochutit oblíbenou buchtu, přidat do sušenek pro větší křupavost či si s ním zdravě osladit tvaroh. Lze jím nahradit jakékoliv tekuté sladidlo (med, datlový sirup, aj.). U těch sypkých je pak třeba upravit poměr ingrediencí.
Který sirup je nejzdravější
Čekankový sirup obsahuje pouhých 5 g cukru na 100 g. V porovnáním s agávovým a javorovým sirupem, obsahuje čekankový sirup 10-15x méně sacharidů. Díky tomu si vysloužil prvenství v boji s kily navíc. Mezi ostatními sirupy se vyjímá zejména vysokým obsahem vlákniny, kterou jiné sirupy v takové míře neobsahují. I když je tento sirup zdravější, i tak by se to s ním nemělo přehánět. Zkuste zařadit i přírodní slazení pomocí ovoce – ať už čerstvého nebo sušeného.
Čím rádi sladíte vy?