Cizrna, také označována jako římský hrách, patří k luštěninám, které by rozhodně neměly chybět ve vašem zdravém jídelníčku. Zejména pokud se snažíte hubnout. Obsahují totiž spoustu zdravý prospěšných látek a na velký objem mají méně kalorií než jiné potraviny. Její využití je pestré. Naslano ve formě hummusu či nasladko schovat do těsta na koláč.
Co je to cizrna beranní
Cizrna beranní patří k TOP 3 luštěninám spolu s hrachem setým a fazolem obecným. Její velkou výhodou oproti jiným luštěninám je ale to, že nezpůsobuje nepříjemné nadýmání. Její počátky pěstování začaly v jihovýchodním Turecku a Sýrii již před 7000 lety. Dnes je jejím největším producentem Indie.
Jak připravit cizrnu: vaření, klíčení, konzerva
V online eshopech či kamenných obchodech si můžete koupit balíček syrové cizrny, kterou je potřeba uvařit. Vaření cizrny je jednoduché. Stačí ji namočit do minimálně dvojnásobného množství vody a nechat přes noc nabobtnat. Před vařením vodu vyměňte, vyhoďte špatné kousky a zkontrolujte (ne)přítomnost kamínků, které se mohou objevit zejména u levnějších značek. Na mírném ohni se cizrna vaří přibližně 1 hodinu. Cizrna v tlakovém hrnci vám změkne již za 20 min při zeleném proužku. Ulehčením může být cizrna v plechovce, kterou stačí jen propláchnout od nálevu a je připravena ke konzumaci. Cizrnu lze i naklíčit, kdy semínko ožije a začne produkovat množství cenných látek. Naklíčená cizrna chutná lehce po oříšcích.
TIP pro úsporu času i peněz
Balíček syrové cizrny uvařte klidně celý. Přebytečnou cizrnu rozdělte do sáčků a schovejte do mrazáku. Takhle ji budete mít vždy po ruce a nebudete muset kupovat plechovky, které v přepočtu na 100 g vyjdou dráž.
Proč je cizrna zdravá?
Cizrna obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny, nižší množství sacharidů a minimum cukrů a tuků. Na 100 g obsahuje cizrna 23 g bílkovin, což ocení zejména vegetariáni a vegani v naplnění doporučení denní dávky bílkovin. Bílkoviny se podílí na růstu, obnově a obranyschopnosti organismu. Zejména bílkoviny a vláknina zapříčiní, že po konzumaci cizrny nebudete mít hned hlad a budete příjemně zasyceni. Je vhodná i pro celiaky, neboť neobsahuje lepek. Z cenných látek obsahuje vitamíny B2 a B6, kyselinu listovou a železo. Pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu, který se podílí na vzniku infarktu, příznivě působí na trávení a snižuje hladinu cukru v krvi.
Cizrna na talíři
Ať už při přípravě receptů bude použita vařená cizrna nebo cizrna v plechovce, vaše tělo dostane zdravé jídlo plné výživných látek. Pečená cizrna je skvělou alternativou brambůrek, když chcete u filmu něco chroupat. Naklíčenou cizrnou lze ozvláštnit salát či si z ní připravit lahodné cizrnové placičky. Cizrna na paprice je vegetariánskou variantou kuřete na paprice a cizrnovou pomazánku hummus už někdy vyzkoušel snad každý. Připravit z ní ale můžete i cizrnové browines s malinami nebo cizrnové muffiny s vlašskými ořechy.
Jaký je váš oblíbený recept z cizrny?