Spousta lidí si myslí, že když člověk hubne, musí se vzdát všeho, co má rád – zmrzlina, čokoláda, pizza atd. To ale vůbec nemusí být pravda. V dnešní době máme velké možnosti, co se týče stravy, co si dříve lidé ani nepředstavovali. Dřív bylo žádoucí, aby potraviny měly co nejvíce kalorií, aby v případě hladomoru tělo vydrželo. Kdo byl tlustý, ten byl bohatý. Dnes hledáme alternativy, aby potraviny měly co nejméně kalorií i kvůli stále narůstající obezitě ve světe.

Dnes si ukážeme, že i s čokoládou lze hubnout. Jen je třeba hlídat pár věcí.

čokoláda bez cukru

Ideální je hořká čokoláda

Hořká čokoláda je ta, která obsahuje více než 35 % celkové kakaové sušiny. Avšak ve zdravém životním stylu je lepší si vybírat hořké čokolády s více než 70 % celkové kakaové sušiny. Čím je obsah sušiny vyšší, tím méně je i čokoláda sladká = je v ní nižší obsah cukru, protože tam pro něj není tolik místa. A právě cukr způsobí, že máte potřebu sahat po dalším a dalším kousku čokolády. Hořkou čokoládou potěšíte svou dušičku a zároveň se jí nebudete přejídat, protože není tak sladká.

Bohužel ani vysokoprocentní čokolády byste neměli sníst tabulku na posezení. I když obsahuje vyšší procento kakaové sušiny, pořád obsahuje také vysoké množství tuku. Při běžném pohybu či sportu ovšem čtvereček denně, třeba do ranní kaše či v oblíbeném dezertu, není žádný problém. A i kdyby jste tu tabulku na posezení snědli (je tu ale menší riziko díky menšímu množství cukru), tak se nic velkého nestane a další dny pokračujte normálně ve svém režimu. Abyste předešli chutím, je vhodné mít vyvážený jídelníček s dostatkem kalorií a bílkovin.

Nechutná vám 70% čokoláda? Nevadí! Mě dříve také nechutnala. Stačí si na to jen postupně zvykat a s každou další tabulkou sáhnout po vyšším procentu. Nebo klidně až po dvou tabulkách. Uvidíte, jak si na to vaše chuťové pohárky postupem času zvyknou. Já skončila u 80 %, která mi chutná nejvíc.

Kakaové boby

Existují i 99% čokolády, ale ty už jsou opravdu hořké a ne každému mohou sednout. Alternativou takto hořké čokoládě mohou být kakaové boby, ze kterých se samotná čokoláda vyrábí. Prodávají se vcelku, které jsou vhodné na zob či do kaše nebo drcené, které jsou vhodné na posyp. Jsou zdrojem především antioxidantů, vápníku, draslíku a tuků.

kakaové boby

Alternativy

Pokud se mléčné čokolády nedokážete vzdát, mohou vám pomoci čokolády s umělými sladidly, které sníží jejich kalorickou hodnotu či čokolády slazené ovocem.

Low carb dieta

Čokoláda může být slazená různými způsoby, ne jen cukrem a tak zapadat do více výživových směrů. Vyrábí se speciální čokolády vhodné do low carb diety = diety se sníženým množstvím sacharidů. Ty jsou slazené především umělými sladidly (erythritol) nebo ovocem (borůvky).

Čokoláda slazená xylitolem

V naší nabídce najdete i čokolády slazené xylitolem, které mohou být dobrou alternativou pro diabetiky. Bílá čokoláda s mandlovými lupínky, mléčná čokoláda s malinami a mnoho dalšího.

Chci odebírat novinky

Chci dostávat 2x měsíčně email, ve kterém získám:

SLEVOVÉ KUPÓNY
NEJVÝHODNĚJŠÍ AKCE
SPECIÁLNÍ NABÍDKY

Je mi známa informace, že se mohu kdykoliv odhlásit a odběr mailových novinek zrušit, pokud usoudím, že mne to již dále nezajímá.

Archivy

Text po najetí myši