Babí léto oficiálně skončilo. Ranní mlhy doprovází pomalé začátky dní. Mrholení je každodenní součástí. Brzká tma nás brzy zahání do teplých domovů. Ale doma ne a ne se zahřát. A bude hůř, až venku spadne teplota pod nulu. Víte ale o tom, že existuje spousta surovin, kterými můžete zahřát organismus zevnitř? V dnešním článku vám představíme 4 druhy koření, které oceníte v chladnější dny.
Koření na zahřátí
Hned několik druhů koření v sobě ukrývá zahřívací účinky. Dříve tyto druhy u nás nebyly tak rozšířené, dnes však už díky globalizaci jsou k sehnání v každém větším obchodě. Níže uvedené druhy koření už byly dávno používány jako potraviny s léčivými účinky.
1. Chilli koření
Jak to, že po pozření chilli je nám okamžitě teplo a tělo se začne zahřívat? Může za to látka zvaná kapsaicin, vyskytující se v chilli papričkách. Jeho molekuly interagují spolu s teplotními receptory, nacházejícími se v našem těle. Kapsaicin podporuje krevní cirkulaci, zvyšuje rychlost metabolismu, stimuluje sekreci žaludečních šťáv a tím podporuje zažívání. Okořeňte si tak pořádně chilli corn carne či jogurtovou omáčku do tortil.
2. Kurkuma
Barva předchází název. Zlatavě žlutý prášek, který všichni znají zejména díky populárnímu golden milk = zlatému mléku. Tuto nezaměnitelnou barvu mu propůjčuje kurkuma. Ta má protizánětlivé účinky, pozitivně působí na trávicí soustavu a povzbuzuje krevní oběh, čímž napomáhá k zahřátí těla.
3. Zázvor
Zázvor je součástí hlavně asijských jídel – kari, arašídové omáčky či se přidává pro zpestření do dýňové polévky. Obsahuje látku zvanou gingerol (zázvor ang. = ginger), která příznivě působí na zažívání, proti závratím, zvyšuje prokrvení periferních částí těla, zvyšuje odolnost proti nachlazení, zlepšuje tepelný komfort a působí protizánětlivě.
4. Skořice
Podzimní stálice, která je používána zejména pro svou chuť a vůni. Skvělý společník pro podzimní snídaně. I skořice podporuje krevní oběh, zaujímá funkci přírodního antioxidantu, má protizánětlivé účinky, přispívá ke správné funkci trávicího ústrojí a posiluje imunitní systém. Nejlepší je v různých dezertech – štrůdl, jablečný perník či jablečný koláč.
Co vždy zaručeně ohřeje vás?