Podzim je tu se vší parádou. Paprsky slunce se lesknou v barevných listech stromů, příroda se připravuje na zimní spánek, krásná tajuplná mlhavá rána. Období sklizně je tu. Potřeba připravit zásoby na zimu. Jak se ale vypořádat s velkou úrodou? Naráz dozrávají plody přírody – dýně, jablka, švestky. Jak vše uchovat, aby vám to vydrželo co nejdéle? Skvělou variantou jsou kompoty, pečené čaje, přesnídávky, povidla či sušené ovoce. A na to se dnes podíváme. Na sladké křížaly z jablek. Pohotová svačina, když vás honí mlsná.
Co jsou to křížaly?
Křížaly jsou usušené kroužky či plátky různých druhů ovoce. Nejznámější jsou křížaly z jablek, ale mohou být připraveny i z hrušek, meruněk či broskví. Nespornou výhodou je nízký obsah kalorií, dlouhá trvanlivost a pro uskladnění nezaberou moc místa. Tyto vlastnosti získávají snížením obsahu vody na desetinu původního obsahu. Při sušení není potřeba používat konzervační prostředky, připravíte si tak jednoduše doma zdravou dobrotu. Pokud použijete svá domácí jablka ze zahrádky či od babičky, rázem jste si připravili BIO křížaly.
Jak připravit domácí křížaly?
Důležité je nepodcenit přípravu. jablka je potřeba předem očistit a nechat osušit, případně vyřezat ošklivé části. Oddělíme jádřinec a krájíme dle chuti – na kroužky nebo kousky. Čím tlustší kroužky budou, tím delšího času bude potřeba k jejich usušení. Snažte se, aby všechny měli stejnou tloušťku a vysušili se v jednu chvíli. Kousky poklademe na tácek, jeden vedle druhého a jde se sušit.
Možnosti sušení
Možnosti sušení je rovnou několik – ta nejméně nákladná, je na tácku na sluníčku. Je však zapotřebí dostatečně slunné a vzdušné místo. Urychlit to můžete položením tácku na topení. Další možností je výroba domácích křížal v troubě. Nejsnadnější variantou je použití moderní a praktické sušičky na ovoce. Nastavíte si požadovanou teplotu a už jen necháte zapnuté. Doporučujeme sušit během dne, ať můžete kontrolovat stupeň usušení ovoce. Pokud byste dobu sušení přetáhli, ze šťavnatých křížal budete mít rázem drobivé křupky. Proto se řiďte návodem vaší sušičky. Pokud se vám nechtějí vytvářet domácí křížaly, není nic jednoduššího, než si je koupit ve zdravých výživách.
Skladování
Aby vaše práce nepřišla na zmar, je potřeba hotové křížaly správně skladovat. Základem je správná doba sušení, aby vám později nezplesnivěly. Proto raději sušte o chvíli déle než méně. Hotová křížala je pružná se světle hnědožlutou barvou. Nejvhodnější skladování je v uzavřené nádobě, na chladnějším místě ve tmě. Tímto způsobem vám vydrží i po mnoho let.
Zkoušeli jste již připravovat domácí křížaly?