Symbol podzimu. Oranžová královna podzimních výzdob. Se svíčkou uvnitř, skvělá dekorace na Halloween. Řeč je samozřejmě o dýni. Pro vyrábění, na výzdobu či do kuchyně. Její využití je široké. Každý typ dýně se hodí pro jinou příležitost. Dýně hokaido je jedna z těch vhodných na vaření, ze které lze vytvořit dýňové pyré. Co z něj připravit? Přinášíme vám 3+1 zdravé a jednoduché recepty s dýňovým pyré.
Dýně
Dýně, známá také jako tykev obecná, pochází ze Střední Ameriky. Patří k nejstarším kulturním plodinám – byly nalezeny její semena z období 5000 př. n. l. Jednoleté rostlina, keříčkového vzrůstu, produkuje jednodomé květy žluté barvy.
Zajímavost: Dýně je příbuzná k cuketě a patyzónu.
Plody jsou mnohosemenné bobule, které mohou dorůstat i několika desítek centimetrů. Tu největší dýni vypěstoval Mathias Willemijns v Belgii a vážila úctyhodných 1 190 kg. Plody mohou mít různé tvary, barvy a chutě. K běžným tvarům patří hruška, disk či houba, co se týče barev, nejčastější je oranžová, zelená a krémová. Vyskytují se však i žíhané druhy.
Vitamíny a minerály
Svou typickou oranžovou barvu získala dýně díky hojně zastoupenému betakarotenu. Z vitamínů je zde přítomný i vitamín C, E a B2. Z minerálů to je draslík, měď, mangan a železo. V nízké koncentraci najdeme také fosfor, zinek a kyselinu listovou. Plod tvoří z 94 % voda, takže nízkokalorická povaha dýně je vhodná pro hubnutí.
Jak připravit dýňové pyré
Dýni hokaido pořádně umyjeme. Tento druh dýně není třeba loupat. Rozkrojíme na půl a vydlabeme dužinu. Tu lze zpracovat dále a získat z ní domácí dýňová semínka. Dýni nakrájíme na stejně velké kousky a dáme péct do trouby na 180 °C než změkne (cca 30 min). Poté dáme do mixéru a rozmixujeme na pyré. Pokud ho celé nespotřebujete, doporučuji si ho zavařit, aby se vám nezkazilo.
Dýňové pyré: RECEPTY
Dýňové rizoto
- 200g rýže parboiled
- 300g dýňového pyré
- 120g mozzarelly
- 500ml vývaru + 200ml vody (místo vývaru můžete použít bujón)
- 200g krůtí šunky
- sůl, skořice
Rýži propláchneme a dáme do hrnce, Zalijeme vývarem a vaříme do odpaření vývaru. Pokud bude rýže stále tvrdá, přidáváme vodu dle potřeby. Vždy se musí všechna vyvařit. Až bude uvařená, přidáme mozzarelu na menší kousky, dýňové pyré, osolíme a přidáme dle chuti skořici. Pořádně zamícháme. Mozzarella se musí celá rozpustit. Šunku si nakrájíme na kousky a na sucho opečeme na pánvi. Rizoto poté na talíři ozdobíme opečenou šunkou.
Dýňová kaše
- 40g jemných ovesných vloček
- 60g dýňového pyré
- 100ml mléka
- 5g vanilkového pudinkového prášku
- skořice
- lžíce proteinu/medu
Vločky si zalijeme vodou (cca 4x množství) a povaříme. Mezitím si smícháme mléko a pudinkový prášek. Až budou vločky měkké a voda vyvařená, přidáme mléko a povaříme do zhoustnutí. Poté směs odstavíme, vmícháme dýňové pyré, skořici a protein nebo med. Přendáme do misky a ozdobíme podle chuti.
Dýňová roláda
- 3 vejce
- 60g xylitolu
- 60g špaldové mouky
- 80g dýňového pyré
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 250g odtučněného tvarohu
- 50g Goldessy
- 25ml javorového sirupu
- 40g mletých vlašských ořechů
Smíchám si mouku, skořici, prášek do pečiva, sodu a špetku soli. Vejce vyšlehám s cukrem a přidám pyré. Suché přimícháme do mokrých. Na plech vyložený pečícím papírem vylijeme těsto a upravíme do rozměrů cca 25×35. Pečeme na 175°C 10 minut. Po upečení roládu pomocí utěrky smotáme. Na krém si smícháme tvaroh, Goldessu a javorový sirup. Po vychladnutí piškot opatrně sundáme z pečícího papíru a pomažeme krémem. Krémem potřeme i vrch a boky rolády, které nakonec zasypeme mletými vlašskými oříšky. Necháme vychladit.
Špagety s dýňovou omáčkou
- 100g celozrnných špaget
- 200g dýňového pyré
- 80g žervé/lučiny
- 100ml vývaru (vody)
- 2 kuřecí stehna
- sůl
Troubu si rozpálíme na 200°C, stehna si osolíme, dáme do zapékací nádoby, podlijeme vodou a necháme 40 minut péct. Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu. Na pánvi si smícháme dýňové pyré a vývar. Až se nám z toho stane kompaktní směs, přidáme žervé, osolíme a pořádně rozmícháme. K dýňové omáčce vmícháme uvařené špagety. Po upečení si stehna obereme, maso pokrájíme na menší kousky a přidáme do omáčky. Vše promícháme a servírujeme.