Symbol podzimu. Oranžová královna podzimních výzdob. Se svíčkou uvnitř, skvělá dekorace na Halloween. Řeč je samozřejmě o dýni. Pro vyrábění, na výzdobu či do kuchyně. Její využití je široké. Každý typ dýně se hodí pro jinou příležitost. Dýně hokaido je jedna z těch vhodných na vaření, ze které lze vytvořit dýňové pyré. Co z něj připravit? Přinášíme vám 3+1 zdravé a jednoduché recepty s dýňovým pyré.

Dýně

Dýně, známá také jako tykev obecná, pochází ze Střední Ameriky. Patří k nejstarším kulturním plodinám – byly nalezeny její semena z období 5000 př. n. l. Jednoleté rostlina, keříčkového vzrůstu, produkuje jednodomé květy žluté barvy.

dýně

Zajímavost: Dýně je příbuzná k cuketě a patyzónu. 

Plody jsou mnohosemenné bobule, které mohou dorůstat i několika desítek centimetrů. Tu největší dýni vypěstoval Mathias Willemijns v Belgii a vážila úctyhodných 1 190 kg. Plody mohou mít různé tvary, barvy a chutě. K běžným tvarům patří hruška, disk či houba, co se týče barev, nejčastější je oranžová, zelená a krémová. Vyskytují se však i žíhané druhy.

Vitamíny a minerály

Svou typickou oranžovou barvu získala dýně díky hojně zastoupenému betakarotenu. Z vitamínů je zde přítomný i vitamín C, E a B2. Z minerálů to je draslík, měď, mangan a železo. V nízké koncentraci najdeme také fosfor, zinek a kyselinu listovou. Plod tvoří z 94 % voda, takže nízkokalorická povaha dýně je vhodná pro hubnutí.

dýně

Jak připravit dýňové pyré

Dýni hokaido pořádně umyjeme. Tento druh dýně není třeba loupat. Rozkrojíme na půl a vydlabeme dužinu. Tu lze zpracovat dále a získat z ní domácí dýňová semínka. Dýni nakrájíme na stejně velké kousky a dáme péct do trouby na 180 °C než změkne (cca 30 min). Poté dáme do mixéru a rozmixujeme na pyré. Pokud ho celé nespotřebujete, doporučuji si ho zavařit, aby se vám nezkazilo.

Dýňové pyré: RECEPTY

Dýňové rizoto

  • 200g rýže parboiled
  • 300g dýňového pyré
  • 120g mozzarelly
  • 500ml vývaru + 200ml vody (místo vývaru můžete použít bujón)
  • 200g krůtí šunky
  • sůl, skořice

Rýži propláchneme a dáme do hrnce, Zalijeme vývarem a vaříme do odpaření vývaru. Pokud bude rýže stále tvrdá, přidáváme vodu dle potřeby. Vždy se musí všechna vyvařit. Až bude uvařená, přidáme mozzarelu na menší kousky, dýňové pyré, osolíme a přidáme dle chuti skořici. Pořádně zamícháme. Mozzarella se musí celá rozpustit. Šunku si nakrájíme na kousky a na sucho opečeme na pánvi. Rizoto poté na talíři ozdobíme opečenou šunkou.

recept dýňové rizoto

Dýňová kaše

Vločky si zalijeme vodou (cca 4x množství) a povaříme. Mezitím si smícháme mléko a pudinkový prášek. Až budou vločky měkké a voda vyvařená, přidáme mléko a povaříme do zhoustnutí. Poté směs odstavíme, vmícháme dýňové pyré, skořici a protein nebo med. Přendáme do misky a ozdobíme podle chuti.

recept dýňová kaše

Dýňová roláda

  • 3 vejce
  • 60g xylitolu
  • 60g špaldové mouky
  • 80g dýňového pyré
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 250g odtučněného tvarohu
  • 50g Goldessy
  • 25ml javorového sirupu
  • 40g mletých vlašských ořechů

Smíchám si mouku, skořici, prášek do pečiva, sodu a špetku soli. Vejce vyšlehám s cukrem a přidám pyré. Suché přimícháme do mokrých. Na plech vyložený pečícím papírem vylijeme těsto a upravíme do rozměrů cca 25×35. Pečeme na 175°C 10 minut. Po upečení roládu pomocí utěrky smotáme. Na krém si smícháme tvaroh, Goldessu a javorový sirup. Po vychladnutí piškot opatrně sundáme z pečícího papíru a pomažeme krémem. Krémem potřeme i vrch a boky rolády, které nakonec zasypeme mletými vlašskými oříšky. Necháme vychladit.

recept dýňové pyré

Špagety s dýňovou omáčkou

  • 100g celozrnných špaget
  • 200g dýňového pyré
  • 80g žervé/lučiny
  • 100ml vývaru (vody)
  • 2 kuřecí stehna
  • sůl

Troubu si rozpálíme na 200°C, stehna si osolíme, dáme do zapékací nádoby, podlijeme vodou a necháme 40 minut péct. Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu. Na pánvi si smícháme dýňové pyré a vývar. Až se nám z toho stane kompaktní směs, přidáme žervé, osolíme a pořádně rozmícháme. K dýňové omáčce vmícháme uvařené špagety. Po upečení si stehna obereme, maso pokrájíme na menší kousky a přidáme do omáčky. Vše promícháme a servírujeme.

recept dýňové pyré

Pokud se rozhodnete si připravit doma dýňové pyré, jaký bude první recept, který se rozhodnete vyzkoušet?

Archivy

Text po najetí myši