Kouzelná surovina se širokým využitím. Skrytý pomocník ve vaší kuchyni. Jablečný ocet se nepoužívá pouze ke konzumaci, i když salátové zálivky z něj jsou výborné. Lze ho využít při úklidu, v kosmetice nebo pro hubnutí při cestě k vaší vytoužené postavě.

Příprava jablečného octa

Jablečný ocet vzniká zkvašením jablek. K výrobě se používají samotné slupky či celé plody včetně jadřinců. Nejdůležitější částí je právě slupka, která v sobě ukrývá kvasinky, které se podílí na výrobě octa. Aby z jablek, cukru a vody vznikl ocet, je třeba dvou procesů.

  1. spotřeba cukru kvasinkami a vznik alkoholu
  2. přeměna alkoholu jiným druhem kvasinek na kyselinu octovou = ocet

Následuje zraní, kde platí, čím déle, tím lépe. Hotový ocet lze dále zpracovat – filtrovat a pasterovat či se prodává nefiltrovaný a nepasterovaný. V něm zůstávají kvasinky s enzymy a proteiny. Proto je tato verze cennější. V základu ale oba octy tvoří kyselina octová, která se v něm nachází přibližně v 5 – 6% koncentraci.

jablečný ocet

Na co se dá použít jablečný ocet?

Pár způsobů, jak doma využít jablečný ocet jsme již nastínili v úvodu. Teď se na to podíváme trochu podrobněji. Nejznámějším použitím je samozřejmě kuchyň, kdy si ocet můžete přidat do salátových zálivek, do smoothie nebo do marinády. Dnes se podíváme i na méně známá využití.

Kosmetika

Pokožka a vlasy. Zde vám může být jablečný ocet velkým pomocníkem. V octu jsou obsažené kyseliny, které se podílejí na odstraňování odumřelých kožních buněk, které ucpávají póry na obličeji. Maska z jablečného octa přispívá k obnově pokožky, k vyrovnání pH a zmírnění příznaků akné. Octový nálev, připravený z hrnku vody a 2 lžic octa, je zase účinným pomocníkem v boji proti lupům. To je především díky kyselé povaze, která ničí kvasinky. Nálev je vhodné používat i pro dodání přirozeného lesku vlasům.

jablečný ocet z jablek

Jablečný ocet na hubnutí

Podpora hubnutí je nejznámějším účinkem jablečného octa. Samozřejmě k efektivnímu hubnutí je potřeba zdravá strava a dostatek pohybu, jablečný ocet ale může být příjemným pomocníkem. Kyselá povaha jablečného octa podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči. Tím dojde ke zrychlení metabolismu díky podpoře trávení. Konzumace dále navozuje pocit sytosti, snižuje hladinu cukru v krvi a mírní nepříjemné známky menopauzy (návaly horka, noční pocení, bolesti hlavy).

Antibakteriální vlastnosti

Jablečný ocet je díky svým antibakteriálním vlastnostem skvělým pomocníkem v domácím úklidu, pokud chcete vést svoji domácnost ekologickou cestou. Využití ho lze i jako náhradu prášku do myčky nebo pro vyleštění skel. I v kuchyni lze využít jeho antibakteriálních vlastností a to zejména jako konzervant k nakládání zeleniny.

Jak a kdy použít jablečný ocet?

Nejvhodnější je nefiltrovaný a nepasterovaný jablečný ocet. Doporučené denní množství se může lišit, pohybuje se však od 1 čajové lžičky do 2 polévkových lžic denně. Denní konzumaci byste určitě neměli přesáhnout, při vyšších množstvích může docházet k narušení zubní skloviny. Požívat ho můžete neředěný, naředěný vodou v poměru 1:5 či pokud se přes jeho chuť nemůžete přenést, je tu varianta jablečného octa v tabletách. A kdy? To je čistě na vašich preferencích. Ráno na lačno či kdykoliv během dne.

Zařadili jste pití jablečného octa do vaší denní rutiny?

Chci odebírat novinky

Chci dostávat 2x měsíčně email, ve kterém získám:

SLEVOVÉ KUPÓNY
NEJVÝHODNĚJŠÍ AKCE
SPECIÁLNÍ NABÍDKY

Je mi známa informace, že se mohu kdykoliv odhlásit a odběr mailových novinek zrušit, pokud usoudím, že mne to již dále nezajímá.

Archivy

Text po najetí myši