Kouzelná surovina se širokým využitím. Skrytý pomocník ve vaší kuchyni. Jablečný ocet se nepoužívá pouze ke konzumaci, i když salátové zálivky z něj jsou výborné. Lze ho využít při úklidu, v kosmetice nebo pro hubnutí při cestě k vaší vytoužené postavě.

Příprava jablečného octa

Jablečný ocet vzniká zkvašením jablek. K výrobě se používají samotné slupky či celé plody včetně jadřinců. Nejdůležitější částí je právě slupka, která v sobě ukrývá kvasinky, které se podílí na výrobě octa. Aby z jablek, cukru a vody vznikl ocet, je třeba dvou procesů.

  1. spotřeba cukru kvasinkami a vznik alkoholu
  2. přeměna alkoholu jiným druhem kvasinek na kyselinu octovou = ocet

Následuje zraní, kde platí, čím déle, tím lépe. Hotový ocet lze dále zpracovat – filtrovat a pasterovat či se prodává nefiltrovaný a nepasterovaný. V něm zůstávají kvasinky s enzymy a proteiny. Proto je tato verze cennější. V základu ale oba octy tvoří kyselina octová, která se v něm nachází přibližně v 5 – 6% koncentraci.

jablečný ocet

Na co se dá použít jablečný ocet?

Pár způsobů, jak doma využít jablečný ocet jsme již nastínili v úvodu. Teď se na to podíváme trochu podrobněji. Nejznámějším použitím je samozřejmě kuchyň, kdy si ocet můžete přidat do salátových zálivek, do smoothie nebo do marinády. Dnes se podíváme i na méně známá využití.

Kosmetika

Pokožka a vlasy. Zde vám může být jablečný ocet velkým pomocníkem. V octu jsou obsažené kyseliny, které se podílejí na odstraňování odumřelých kožních buněk, které ucpávají póry na obličeji. Maska z jablečného octa přispívá k obnově pokožky, k vyrovnání pH a zmírnění příznaků akné. Octový nálev, připravený z hrnku vody a 2 lžic octa, je zase účinným pomocníkem v boji proti lupům. To je především díky kyselé povaze, která ničí kvasinky. Nálev je vhodné používat i pro dodání přirozeného lesku vlasům.

jablečný ocet z jablek

Jablečný ocet na hubnutí

Podpora hubnutí je nejznámějším účinkem jablečného octa. Samozřejmě k efektivnímu hubnutí je potřeba zdravá strava a dostatek pohybu, jablečný ocet ale může být příjemným pomocníkem. Kyselá povaha jablečného octa podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči. Tím dojde ke zrychlení metabolismu díky podpoře trávení. Konzumace dále navozuje pocit sytosti, snižuje hladinu cukru v krvi a mírní nepříjemné známky menopauzy (návaly horka, noční pocení, bolesti hlavy).

Antibakteriální vlastnosti

Jablečný ocet je díky svým antibakteriálním vlastnostem skvělým pomocníkem v domácím úklidu, pokud chcete vést svoji domácnost ekologickou cestou. Využití ho lze i jako náhradu prášku do myčky nebo pro vyleštění skel. I v kuchyni lze využít jeho antibakteriálních vlastností a to zejména jako konzervant k nakládání zeleniny.

Jak a kdy použít jablečný ocet?

Nejvhodnější je nefiltrovaný a nepasterovaný jablečný ocet. Doporučené denní množství se může lišit, pohybuje se však od 1 čajové lžičky do 2 polévkových lžic denně. Denní konzumaci byste určitě neměli přesáhnout, při vyšších množstvích může docházet k narušení zubní skloviny. Požívat ho můžete neředěný, naředěný vodou v poměru 1:5 či pokud se přes jeho chuť nemůžete přenést, je tu varianta jablečného octa v tabletách. A kdy? To je čistě na vašich preferencích. Ráno na lačno či kdykoliv během dne.

Zařadili jste pití jablečného octa do vaší denní rutiny?

Archivy

Text po najetí myši