Chuť kokosového cukru připomíná opražený karamel, je vyroben z květů kokosových palem a je využíván jako alternativa obyčejnému bílému cukru. Díky nižšímu glykemickému indexu oproti třtinovému cukru je považován za jeho zdravější verzi. Je ale opravdu kokosový cukr zdravější než třtinový?

Výroba kokosového cukru

Bio kokosový cukr je vyráběn bez chemického zpracování, často podle standardů ekologického zemědělství. Základem je kokosová míza, která vytéká z palmových květů po jejich naříznutí. Po několika hodinách vaření zhoustne a zkaramelizuje a prodává se jako kokosový sirup. Pokud je dále kokosový sirup sušen, získáme kokosový cukr ve formě krystalků. tmavších než jsou u třtinového cukru.

kokosový cukr

Zdravotní benefity

Kokosový cukr obsahuje množství antioxidantů, aminokyselin a celou řadu vitamínů a minerálů. Zakoncentrovaný kokosový cukr má více minerálních látek než cukr třtinový. Z vitamínů jsou to zejména vitamíny skupiny B, které se v těle účastní spousty metabolických procesů. Minerály jsou zde zastoupené hořčíkem, draslíkem, zinkem a železem. Jeho nižší glykemický index zajistí pomalejší odbourávání v krvi a vyšší příjem energie do těla. Díky tomu, že tolik nezvyšuje hladinu cukru v krvi, je kokosový cukr vhodný i pro diabetiky.

Je ale zdravější než třtinový? Kokosový cukr stojí přibližně 2-3x více než třtinový cukr, který je dostupnější pro větší množství domácností. Je to ale pořád cukr, který obsahuje 94 g sacharidů na 100 g a z toho je 78 g cukru, což je opravdu hodně. Jeho specifickou chutí si můžete zpestřit jídelníček, ale o moc zdravější jak jiné cukry není.

drobenka kokosový cukr

Kokosový cukr v kuchyni

Využití kokosového cukru je podobné jako u třtinového cukru. Sladivost oproti normálnímu cukru je lehce nižší, proto je s tím v receptech třeba počítat. Buď bude výsledný produkt méně sladký nebo tam musíte dát kokosového cukru více. Je třeba ale dávat pozor na specifickou chuť kokosového cukru, která se nemusí hodit všude. Avšak pokud se ho už rozhodnete použít, váš dezert pozvedne svou karamelovou chutí o úroveň výš. Ovocné koláče, jablečná buchta, skořicové muffiny, karamelový cheesecake, osladit tvaroh či do ovesné drobenky, v použití se meze nekladou.

Archivy

Text po najetí myši