Kakaový prášek vzniká z rozdrcených kakaových bobů, což jsou plody kakaovníku. Botanicky se kakaovník řadí k ořechům, avšak zde ve výsledku můžeme dostat lahodnou čokoládu. To je ovšem po zpracování, raw kakaové boby jsou velmi hořké. Kakaovníky rostou pouze v úzkém geografickém území. 70 % plantáží kakaa se nachází v západní Africe. Jejich plody byly dříve tak ceněné, že byly používány i jako platidlo.
Z čeho je kakaový prášek?
Kakaové boby jsou nejvyšší koncentrací kakaa – 100 %. I když čisté kakaové boby jsou hořké, pořád mají spoustu výhod pro váš organismus. Dodají tělu energii, přispívají k dobré náladě a podpoří zdravý životní styl. Že jsou hořké může být i pro mnoho lidí výhoda, protože jich nesníte tolik, jako doslazované čokolády. Na zahnání chutí vám postačí 2 boby a víc nebude potřeba. Chuť na sladké bude rychle zažehnána. Někoho hořká chuť může překvapit, ale brzy si na ni zvyknete.
Výhody kakaa
Kakao je vhodné, pokud si chcete zlepšit náladu. A to myslíme vážně. Obsažené aminy, které harmonizují přenašeče nervových vzruchů v mozku, se podílejí na vzniku pocitu blaha. Nepražený kakaový prášek si zachovává více zdraví prospěšných látek než když při tvorbě dojde k pražení kakaových bobů. Kakao spolu s vápníkem pomáhá pro zdravé srdce a cévy. Chrání organismus před volnými radikály díky své antioxidační aktivitě. V bio kakaovém prášku se nachází také theobromin, který nabíjí organismus energií. Z minerálních látek kakao obsahuje hořčík, železo, chrom a zinek.
Kakaový prášek v kuchyni
Jak jíst kakao? Tak jak vám to bude nejvíce vyhovovat! Nepražený kakaový prášek je neodmyslitelným společníkem v kuchyni při přípravě všemožných dobrot. Lze s ním ochutit domácí banánovou zmrzlinu, která je i velmi zdravá, nepečené raw kuličky s kešu oříšky, které jim přidají ještě víc na lahodné chuti, do perníku na barvu či si ho vypít v jeho čiré podobě jako horké kakao! S čokoládou je to lehce ošemetné, spousta výrobků na trhu obsahuje nízké procento kakaového prášku, který je nahrazen hlavně cukrem. Nejlepší je si vybírat čokolády s vysokým procentem kakaa, minimálně 70 %.
V jaké podobě máte vy kakaový prášek nejraději?