Kakaový prášek vzniká z rozdrcených kakaových bobů, což jsou plody kakaovníku. Botanicky se kakaovník řadí k ořechům, avšak zde ve výsledku můžeme dostat lahodnou čokoládu. To je ovšem po zpracování, raw kakaové boby jsou velmi hořké. Kakaovníky rostou pouze v úzkém geografickém území. 70 % plantáží kakaa se nachází v západní Africe. Jejich plody byly dříve tak ceněné, že byly používány i jako platidlo.

Z čeho je kakaový prášek?

Kakaové boby jsou nejvyšší koncentrací kakaa – 100 %. I když čisté kakaové boby jsou hořké, pořád mají spoustu výhod pro váš organismus. Dodají tělu energii, přispívají k dobré náladě a podpoří zdravý životní styl. Že jsou hořké může být i pro mnoho lidí výhoda, protože jich nesníte tolik, jako doslazované čokolády. Na zahnání chutí vám postačí 2 boby a víc nebude potřeba. Chuť na sladké bude rychle zažehnána. Někoho hořká chuť může překvapit, ale brzy si na ni zvyknete.

raw kakaové boby

Výhody kakaa

Kakao je vhodné, pokud si chcete zlepšit náladu. A to myslíme vážně. Obsažené aminy, které harmonizují přenašeče nervových vzruchů v mozku, se podílejí na vzniku pocitu blaha. Nepražený kakaový prášek si zachovává více zdraví prospěšných látek než když při tvorbě dojde k pražení kakaových bobů. Kakao spolu s vápníkem pomáhá pro zdravé srdce a cévy. Chrání organismus před volnými radikály díky své antioxidační aktivitě. V bio kakaovém prášku se nachází také theobromin, který nabíjí organismus energií. Z minerálních látek kakao obsahuje hořčík, železo, chrom a zinek.

kakaový prášek v dortu

Kakaový prášek v kuchyni

Jak jíst kakao? Tak jak vám to bude nejvíce vyhovovat! Nepražený kakaový prášek je neodmyslitelným společníkem v kuchyni při přípravě všemožných dobrot. Lze s ním ochutit domácí banánovou zmrzlinu, která je i velmi zdravá, nepečené raw kuličky s kešu oříšky, které jim přidají ještě víc na lahodné chuti, do perníku na barvu či si ho vypít v jeho čiré podobě jako horké kakao! S čokoládou je to lehce ošemetné, spousta výrobků na trhu obsahuje nízké procento kakaového prášku, který je nahrazen hlavně cukrem. Nejlepší je si vybírat čokolády s vysokým procentem kakaa, minimálně 70 %.

V jaké podobě máte vy kakaový prášek nejraději?

Archivy

Text po najetí myši