S příchodem zimy ubývá množství u nás doma pěstované zeleniny a ovoce. Díky dovozu a pěstování v halách máme možnost tyto zdravé produkty konzumovat celoročně, je to ale opravdu správně? Obecně se dnes již dobře ví, že tyto dovážené produkty nemusí být úplně ideální. Klesá v nich obsah zdravých látek, k pěstování se používá stále více postřiků a hnojiv. Chutná vám například takový klasický dovozový pomeranč, nebo mrkev? ..

Tou nejlepší možnou alternativou, jak přes zimu doplnit ty NEJČERSTVĚJŠÍ zdroje vitamínů, minerálů a enzymů jsou jednoznačně KLÍČKY. Klíčit lze mnohé, semínka – oříšky – luštěniny (na luštěniny se dnes podíváme). S čerstvými klíčky přežijete celou zimu s nakopnutým organismem. Dostanete do sebe vše, co potřebujete v té nejlepší možné podobě.

Proč vlastně klíčit?
Procesem klíčení dochází k probuzení plodiny, která se chystá pro svůj další růst a vývoj. V té době dochází k rapidnímu růstu všech cenných živin – vitamínů, minerálů, enzymů – je to malý zázrak. V době, kdy je klíček přibližně centimetr dlouhý je ideální doba ke konzumaci – obsah živin je nejvyšší (v této době je vhodné přesunout klíčky do lednice, kde vydrží další 3-4 dny). Pokud je necháte klíčit déle, obsah zdravých látek postupně klesá. Klíčky obsahuji celou řadu vitaminů: A, vitaminy skupiny B, C i cenný vitamin E. Jsou bohaté na bílkoviny, obsahují jich dokonce zhruba tolik, jako maso. Pro tělo jsou výborně stravitelné, protože při klíčení se složité cukry rozštěpí na jednoduché, to je současně důvod, proč po jejich konzumaci nehrozí větry jako po luštěninách vařených. Obsahují také celou řadu minerálních prvků jako je vápník, fosfor, železo, draslík a hořčík. A pokud necháte naklíčené výhonky poslední den na světle zezelenat, obsahují i prospěšný chlorofyl.

Jak na klíčení?
Na internetu naleznete mnohé tabulky s dobou klíčení od 2-24 hodin. Mi osobně se nejvíce osvědčilo nechat plody namočené přes noc – 12 hodin – vyklíčilo mi krásně vždy vše 🙂

  1. Plody (oříšky, semínka, luštěniny) necháme přes noc (12 hodin) namočené ve vodě – dejte dostatek vody, plody jsou velice savé a velké množství do rána zmizí
  2. Připravte si pet lahev – odstřihněte hrdlo, zespodu udělejte dostatek děr, vsypte namočené plody, důkladně propláchněte – voda musí rychle odtékat
  3. Proplachujte co 6-8 hodin, 2-3x denně pod proudem vody
  4. Za 2-3 dny máte kvalitní čerstvé klíčky. Přesypejte do suché a čisté nádoby (prevence plísní) a skladujte v lednici.
  5. Spotřebujte do 3-4 dnů. Jen tak holé, na pečivo, do rýže .. jakkoliv 😉

 

Doporučujeme kombinaci: MUNGO + ČERNÁ ČOČKA – extra výživné a velice snadné na klíčení pro začátek (doporučujeme).

Na našem eshopu naleznete jen ty nejzdravější plody, nám klíčili krásně, budou určitě i vám.

Autorem článku je Dalibor Bryja, váš trenér z RageFitness.cz

Chci odebírat novinky

Chci dostávat 1x měsíčně email s přehledem nejzajímavějších článků z blogu + přehled aktuálně nejvýhodnějších nákupů z eshopu. Je mi známa informace, že se mohu kdykoliv odhlásit a odběr měsíčního přehledu zrušit, pokud usoudím, že mne to již dále nezajímá.

Archív