První adventní neděle je za rohem a už je potřeba pomalu ale jistě přemýšlet nad vánočním pečením. Začíná hon na ty nejlepší druhy vánočního cukroví. Každý vytahuje své skvosty – recepty od babiček, které se předávají z generace na generaci. Druhů vánočního cukroví je tolik, že si každý mezi nimi najde toho svého oblíbence. Kokos je součástí mnoha druhů, pečených i nepečených. My vám dnes dáme 3 skvělé tipy na zdravé vánoční cukroví s kokosem!

Kokos

Kokos se získává sušením dužiny kokosového ořechu. Kokosový ořech, mimo dužiny, uvnitř obsahuje i kokosovou vodu, která je oblíbená zejména v horkých letních dnech, čerstvě vytažená z lednice. Velkou část kokosu nutričně tvoří tuky. Jedná se o velmi energeticky bohatou potravinu, která se mimo potravinářství používá i pro výrobu kokosového oleje.

kokos

Nutriční informace

Z vitamínů jsou v sušeném kokose zastoupeny zejména vitamíny skupiny B. Minerálů se v kokose vyskytuje celá řada – železo, draslík, fosfor, měď, mangan a zinek. Kokos podporuje především zdraví kostí, přispívá k tvorbě červených krvinek, chrání zuby a dásně před infekcí a svou antioxidační vlastností pomáhá chránit buňky.

Kokos a Vánoce

Cítíte tu vůni? Právě ta kokosová patří k jedné z nejčastějších, která se line z kuchyně při pečení vánočního cukroví. Kokos tvoří základ spousty pečených i nepečených druhů. My pro vás vybrali 3 lahodné recepty, které jsou navíc připravené ve zdravějším kabátku.

zdravé cukroví kokos

Zdravé raffaelo kuličky

200g strouhaného kokosu

20g sušeného mléka

80ml javorového sirupu/medu

80g kešu másla

4-6 lžic mléka

30 mandlí

kokos na obalení

Smícháme si strouhaný kokos a sušené mléko. Poté přidáme javorový sirup a rozpuštěné kešu máslo. Nakonec podle konzistence přidáme mléko, aby se nám z hmoty dobře tvarovaly koule. Těsto by mělo mírně lepit, aby na něm pak držel kokos na obalení. Vezmeme si mandli, obalíme jí kokosovou směsí a nakonec obalíme v kokose. Skladujeme v lednici.

Zdravé kostky v kokose

120 g ovesných vloček

170 g bílého 3,7 % jogurtu

15 ml řepkového oleje

20 g vlašských ořechů

70 g medu

100 g hořké čokolády

10 g kokosového oleje

50 g kokosu

lžička prášku do pečiva

V mixéru si rozmixujeme ovesné vločky a vlašské ořechy. Poté k nim přidáme prášek do pečiva a promícháme. Přidáme bílý jogurt, řepkový olej a rozpuštěný med. Těsto pořádně promícháme a vlijeme do připravené formy vyložené pečícím papírem (18 x 27 cm). Pečeme na  180 °C 30 minut. Korpus necháme vychladnout. Připravíme si čokoládovou polevu smícháním čokolády a kokosového oleje. Těsto si nakrájíme na 24 kousků, každý obalíme v čokoládě a poté v kokosu. Necháme ztuhnout v lednici a podáváme.
kokos cukroví

Ovesné knoflíky s marmeládou

70 g ovesných vloček

30 g vlašských ořechů

10 g strouhaného kokosu

10 g kokosového oleje

20 ml rýžového sirupu

20 + 40 g marmelády

V mixéru si smícháme vločky, vlašské ořechy a strouhaný kokos. Vše spolu rozmixujeme a přidáme rýžový sirup, rozpuštěný kokosový olej a 20 g marmelády (jablko & skořice). Z těsta tvoříme kuličky, kdy ve středu uděláme prohlubeň, kam dáme marmeládu. Pečeme na 170 °C 30 minut do zlatova. Skladujeme v chladnu a spotřebujeme co nejdříve.

zdravé cukroví kokos

Jaké je vaše oblíbené cukroví z kokosu?

Archivy

Text po najetí myši