První adventní neděle je za rohem a už je potřeba pomalu ale jistě přemýšlet nad vánočním pečením. Začíná hon na ty nejlepší druhy vánočního cukroví. Každý vytahuje své skvosty – recepty od babiček, které se předávají z generace na generaci. Druhů vánočního cukroví je tolik, že si každý mezi nimi najde toho svého oblíbence. Kokos je součástí mnoha druhů, pečených i nepečených. My vám dnes dáme 3 skvělé tipy na zdravé vánoční cukroví s kokosem!
Kokos
Kokos se získává sušením dužiny kokosového ořechu. Kokosový ořech, mimo dužiny, uvnitř obsahuje i kokosovou vodu, která je oblíbená zejména v horkých letních dnech, čerstvě vytažená z lednice. Velkou část kokosu nutričně tvoří tuky. Jedná se o velmi energeticky bohatou potravinu, která se mimo potravinářství používá i pro výrobu kokosového oleje.
Nutriční informace
Z vitamínů jsou v sušeném kokose zastoupeny zejména vitamíny skupiny B. Minerálů se v kokose vyskytuje celá řada – železo, draslík, fosfor, měď, mangan a zinek. Kokos podporuje především zdraví kostí, přispívá k tvorbě červených krvinek, chrání zuby a dásně před infekcí a svou antioxidační vlastností pomáhá chránit buňky.
Kokos a Vánoce
Cítíte tu vůni? Právě ta kokosová patří k jedné z nejčastějších, která se line z kuchyně při pečení vánočního cukroví. Kokos tvoří základ spousty pečených i nepečených druhů. My pro vás vybrali 3 lahodné recepty, které jsou navíc připravené ve zdravějším kabátku.
Zdravé raffaelo kuličky
200g strouhaného kokosu
20g sušeného mléka
80ml javorového sirupu/medu
80g kešu másla
4-6 lžic mléka
30 mandlí
kokos na obalení
Zdravé kostky v kokose
120 g ovesných vloček
170 g bílého 3,7 % jogurtu
15 ml řepkového oleje
20 g vlašských ořechů
70 g medu
100 g hořké čokolády
10 g kokosového oleje
50 g kokosu
lžička prášku do pečiva
Ovesné knoflíky s marmeládou
70 g ovesných vloček
30 g vlašských ořechů
10 g strouhaného kokosu
10 g kokosového oleje
20 ml rýžového sirupu
20 + 40 g marmelády
V mixéru si smícháme vločky, vlašské ořechy a strouhaný kokos. Vše spolu rozmixujeme a přidáme rýžový sirup, rozpuštěný kokosový olej a 20 g marmelády (jablko & skořice). Z těsta tvoříme kuličky, kdy ve středu uděláme prohlubeň, kam dáme marmeládu. Pečeme na 170 °C 30 minut do zlatova. Skladujeme v chladnu a spotřebujeme co nejdříve.
Jaké je vaše oblíbené cukroví z kokosu?