Kotvičník zemní, nenápadná rostlina, která upoutala civilizaci již před několika tisíci lety. Pochází nejspíše z ostrovů Japonska a pobřežní oblasti Číny. Brzy se ale rozšířila i do Asie, Evropy, Afriky a Austrálie. Kvůli svým účinkům si našla místo i v tradiční čínské a indické medicíně. Dnes se používá zejména ve farmacii a v doplňcích pro sportovce. Jakou sílu může mít nenápadná rostlinka?
Kotvičník zemní a jeho pěstování
Kotvičník zemní, neboli latinky Tribulus terrestris, je jednoletá plazivá rostlina nízkého vzrůstu, která je kvůli své povaze považována za typicky plevelnou rostlinu. Ač se rychle rozrostla po dalších kontinentech, v české přírodě se s ní setkáte pouze ojediněle. Přitom je velmi snadné, si ji vypěstovat na své zahrádce. V oblibě má zejména prosluněná místa s lehce písčitou půdou, ale díky své povaze plevelu se vám ji podaří vypěstovat prakticky kdekoliv.
Na co je dobrý kotvičník?
Kotvičník má mnoho účinků na lidský organismus. Přispívá k přirozené obranyschopnosti organismu, podporuje správnou funkci močového a reprodukčního systému, uvolňuje svalové napětí, přispívá k harmonické rovnováze hormonů a správné funkci kardiovaskulárního systému. Čaj je vhodné pít i pro zdravě vypadající pleť a pro zdravé dásně. Pro zvýšení účinků je vhodný kombinovat s bylinou maca.
Leč je kotvičník znám především jako doplněk pro muže, i pro ženy je jeho konzumace v podobě čaje vhodná. Kotvičník pomáhá stabilizovat hladinu ženských pohlavních hormonů, pozitivně působí na pohlavní orgány a při menopauze pomáhá zmírňovat její nepříjemné dopady.
Jak využít sílu kotvičníku zemního
Z rostlinky se využívá především nať, která obsahuje i semena. Právě ty obsahují nejvíce saponinů z celé rostliny. Saponiny mají močopudné a protizánětlivé účinky, uvádějí organismus do rovnováhy, pomáhají snížit stres a chránit nervovou tkáň. Avšak některé dodavatelé semena oddělují a prodávají je zvlášť. Proto je třeba ohlídat, zda kupovaná nať kotvičníku obsahuje semena. Náš kotvičník je vysoce kvalitní právě díky i obsaženým semenům. Ideální užívání kotvičníku jsou 2 měsíce + 2 týdny pauza, či 1 rok + 2 měsíce pauza.
Odvar
Návodů na přípravu odvarů najdete hned několik.
- lžičku natě dejte do 250 ml studené vody, směs se přiveďte k varu a vařte 10-15 minut, odvar sceďte a je připraven k pití
- do 500 ml vroucí vody vložte lžičku drcené natě a vařte 30 minut, odvar sceďte a můžete pít až ve 3 dávkách a to vždy 30 minut před jídlem
Nálev
Pokud nemáte čas si připravovat odvar, je pro vás vhodnou variantou příprava nálevu. Lžičku natě zalijte 250 ml vroucí vody, zakryjte a nechte louhovat minimálně 15 minut. Pak už jen zbývá čaj přecedit a užít si lehce hořký louh se zemitou chutí.
Pijete pravidelně kotvičník nebo máte jiného oblíbence v rostlinách?