V překladu miso znamená pramen chuti. Miso pasta má původ v Japonsku, kde se jí přiřazuje podíl na  dlouhověkosti. Japonci si potrpí na polévce ke snídani právě s přídavkem blahodárné miso pasty. Věří totiž, že jim dodá energii a povzbudí zažívání. U nás by se to dalo přirovnat k bujónu, avšak bez zbytečných chemických látek a plný zdraví prospěšných látek. Co v sobě tedy miso skrývá?

Vznik miso pasty

Miso pasta se vyrábí ze sójových bobů, mořské soli a koji, což je druh ušlechtilé plísně a působí zde jako fermentační činidlo. To způsobí chtěné kvasné procesy. Ke směsi se často přidávají obilniny, jako je rýže či ječmen. Výsledná směs se nechává fermentovat. Doba může být různě dlouhá, od 3 měsíců po 3 roky. Výsledkem je sladko-slaná pasta s širokým využitím.

miso polévka

Na trhu se nachází velké množství různých druhů, které se liší i ve své barvě. Čím je odstín miso pasty tmavší, tím je chuť výraznější. Proto je nejvhodnější na první seznámení vyzkoušet bílou miso pastu, která je ze všech nejjemnější a chutná nasládle. Na výběr jsou dále žluté, červené a tmavě hnědé, které je už třeba používat s rozmyslem. Denní dávka miso pasty by neměla přesáhnout 2 lžičky za den.

Blahodárné účinky

Pasta ze sójových bobů obsahuje celé spektrum aminokyselin, povzbuzuje zažívání a obnovuje střevní mikroflóru. Je veganským zdrojem vitamínů skupiny B. Sójová pasta působí příznivě proti rakovině prsu, prostaty, plic a střev a zlepšuje kvalitu krve a lymfy. Díky vysokému obsahu antioxidantů chrání organismus před škodlivými volnými radikály a celkově pomáhá posilovat imunitní systém.

miso polévka

Jak miso pastu využít

Nejčastější využití miso pasty je její přidání do polévky, přibližně lžičku na porci. Je tu ale velké ale. Miso pasta se nesmí vařit, proto jí do polévky přidejte až poté, co ji sundáte ze sporáku. Varem by totiž mohla přijít o své blahodárné účinky. Polévka je často podávána s řasou wakame, kterou můžete najít zejména ve zdravých výživách. Dále to může být maso, houby a zelenina.

Polévka ale není její jediné využití. Až si na její chuť zvyknete, nebudete moci přestat a stane se vaším věrným pomocníkem. Využití miso pasty najdete i při přípravě těstovin, asijských omáček, salátových dresinků, marinád, pomazánek nebo k přípravě zeleninových krémů. Miso je vhodné i do raw či bezlepkové diety.

Archivy

Text po najetí myši