Plody morušovníku bílého, moruše, se stávají čím dál více oblíbené a vyhledávané. Spoustě lidem již rostou na zahradě, ale můžete je najít i v městských parcích. Proč jsou ale tolik oblíbené a nazývané medové ovoce?

Morušovník bílý

Tento strom je vysoký v průměru 12 m a pyšní se úzkou a vysokou korunou, která vypadá velmi křehce. Kromě morušovníku bílého jsou rozšířené i další druhy, moruše černá nebo moruše červená.

Původ stromů pochází až z daleké Číny, avšak v posledních stovkách let jsou čím dál více vysazovány i ve Středozemí či v teplejších krajinách Střední Evropy. Vysazovány byly velmi hojně, neboť sloužily jako potrava pro housenky bource morušového. Pro stavbu svých kuklí produkují hedvábí, které je využíváno zejména v oděvním průmyslu. Hedvábnictví se v Evropě rozvinulo v 16. století a do Českých zemích ho v 17. stolení zavedl Albrech z Valdštejna. Po druhé světové válce Česko dováželo a zpracovávalo nad 500 tun syrového hedvábí. Bohužel v 70. letech 20. století bylo hedvábnictví v Česku ukončeno.

morušovník bílý plod moruše

Moruše, plody jako med

Moruše jsou plody morušovníku bílého. Vyznačují se svou typicky medovou chutí. Plody mají přibližně 2 cm a konzumují se celé. Nemají žádné pecky nebo tvrdé stonky. Chuť je někdy přirovnána k ochutnání čerstvé medové plástve, avšak bez velké sladkosti medu. Mimo čerstvých slaďoučkých plodů se moruše bílá prodává i v sušené podobě.

Zdraví prospěšné moruše

Plody moruše obsahují vitamín B1, který vás při dostatečné konzumaci může pomoci ochránit proti klíšťatům, vitamín B2 pro zdravou pokožku a vitamín C, který přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Sušené moruše dále obsahují minerální látky jako je například železo, vápník, fosfor či draslík, pektiny, organické kyseliny, bílkoviny a resveratrol, který v těle působí jako silný antioxidant.

moruše sušenky recept

Moruše v kuchyni

Moruše přímo sklizené ze stromu můžete využít jako jakékoliv jiné ovoce pro přípravu zavařenin: marmelád, kompotů a šťáv. Sušené moruše najdou využití všude, kde byste použili i jiné drobné sušené ovoce (brusinky, rozinky) – v domácích müsli, na ozdobu cheesecake, do ranní kaše, raw kuliček nebo do smoothie (zde je ale vhodné moruše předem namočit, aby změkly). Nebo si je dát, kdykoliv na ně budete mít chuť.

Archivy

Text po najetí myši