Pohanka by rozhodně měla být součástí každého zdravého jídelníčku díky její výživové hodnotě. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu, takže je vhodná i do bezlepkové diety. Má vyvážený obsah aminokyselin, kdy je důležitá hlavně aminokyselina lysin, která je důležitá pro prevenci tvorby oparů.
Na naše eshopu najdete pohanku světlou loupanou a pohanku lámanku, které jsou loupané mechanicky. Hlavní rozdíl oproti termicky loupané pohance je vyšší obsah nutričních živin – při mechanickém loupání nedochází k degradaci, jako při loupání termickém – při vysokých teplotách – proto je také pohanka tmavší.
Obsažený rutin zlepšuje cévní pružnost, zlepšuje či zastavuje zhoršování stavu křečových žil na nohou. Pohanka je jejím nejlepším přírodním zdrojem. Dále obsahuje minerály jako je zinek, měď, manga, selen a vitamíny B1, B2, niacin, E, C a cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.
Zařazujete pohanku do svého jídelníčku? Chutná vám?