Polévka tvoří část oběda. Přesto v poslední době tato tradice lehce upadá a polévky se doma již moc nevaří. Je to ale velká škoda! I polévky v sobě obsahují spoustu živin. Hlavně teď v chladných měsících vám poslouží i jinak – pořádně ohřejí! Protože polévky mají být nejlépe vařící. Tak nejvíce chutnají.

krémová polévka

Krémová polévka

Krémovou polévku si můžete připravit ze zeleniny či luštěnin. Zeleninové polévky mají hned několik výhod. Mimo zahřátí organismu také doplníte denní dávku zeleniny a tím do těla dostanete tolik potřebnou vlákninu. Nejhojnější na obsah vlákniny je brokolicová polévka, hrášková polévka a dýňová polévka. Ta je oblíbená zejména teď na podzim.

Díky vláknině se vám zaplní žaludek a vy poté nebudete mít potřebu si jít dát dezert po obědě. Přispívá ke správnému vyprazdňování a příznivě působí na snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Luštěninové polévky, mimo vysoce zastoupené vlákniny, v sobě ukrývají i dostatek bílkovin. Červená čočka obsahuje 26 g bílkovin/100 g, hrách 23 g bílkovin/100g a fazole 22 g bílkovin/100 g.

hrachová polévka

Vývar

Už naše babičky nedaly dopustit na poctivý vývar. Ten vám pomůže kdykoliv, kdy vám není hej. Jeho konzumace je vhodná při nachlazení, podrážděném žaludku či při kocovině. Nebo kdykoliv na něj máte chuť a je vám zima. Vývar patří k jednomu z nejlepších zdrojů přírodního kolagenu.

Vývar lze připravit slepičí, kuřecí, hovězí či rybí. Kosti v sobě obsahují vápník a fosfor. V menší míře i sodík, magnézium, draslík, síru a křemík. Poctivě připravený vývar v sobě ukrývá protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Zlepšuje kvalitu spánku, podporuje zdraví kloubů a pomáhá při problémech s nechutenstvím.

Jen málo kalorií je obsaženo ve vývaru. Přesto se z něj člověk dokáže dobře najíst. Je tak vhodný i při dietách. 

miso polévka

Jako hlavní jídlo

Pokud v zimě nemáte moc hlad, pořádná polévka vám může posloužit jako hlavní jídlo. Jen je třeba, aby tam byly zastoupené všechny makroživiny, tj. tuky, sacharidy a bílkoviny. Skvělým příkladem může být polévka rámen, která v sobě ukrývá i nudle, kuřecí maso a vajíčko. Vyváženou polévku najdeme ale i u nás – poctivou domácí česnečku. Vajíčko, brambory, šunka, pořádná porce sýru a topinky.

Jaká je vaše oblíbená polévka? Vaříte je na podzim častěji než jindy?

Archivy

Text po najetí myši