Postup přípravy:
Na kvásek si ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Vmícháme do něj droždí a cukr. Zasypeme 5g mouky a necháme 15 minut odstát. Mezitím si smícháme mouky, sůl a semínka. Poté přidáme kvásek a vodu dle potřeby (pomalu přidávejte, těsto by nemělo lepit). Dáme kynout do tepla na 1 hodinu. Těsto si rozdělíme napůl (každý bochník cca 500g), pokud máte jenom jednu formu nebo žádnou, určitě by šel udělat i na plechu, těsto drží hezky pospolu. Dáme do formy nebo na plech a necháme ještě 20 minut odpočinout. Troubu si předehřejeme na 200°C, než vložíme chleby do trouby, potřeme olejem a dáme péct 25 minut. Každý chléb jsem nakrájela na 10 plátků.
Ingredience pro 2 chlebíky:
70ml mléka
5g třtinového cukru
3g sušeného droždí
380g žitné chlebové mouky
170g + 5g špaldové mouky
10g soli
280ml vody
5ml sezamového oleje
Některé z ingrediencí můžete zakoupit na našem eshopu za skvělé ceny. Stačí kliknout.
Nutriční hodnoty:
Nutriční hodnoty | 1 porce (1/20) | Celá porce (2 chleby) |
---|---|---|
Energetická hodnota | 130 kcal | 2 583 kcal |
Bílkoviny | 3,5 g | 74 g |
Sacharidy | 21 g | 416 g |
Tuky | 2,8 g | 57 g |
Vláknina | 2,8 g | 56 g |
Autorem článku je Míša Šislerová, https://wantbefitm.blogspot.cz/